Domain

Alan İsmi Sistemi (DNS) nedir?

Alan İsmi Sistemi (DNS) kullanıcıların İnternet üzerinde yollarını bulmalarına yardımcı olur. İnternet üzerindeki her bilgisayarın "IP adresi" (İnternet Protokolü adresi) ismi verilen eşsiz bir adresi vardır. IP adreslerinin (bir sayı dizisinden oluşurlar) hatırlanmaları zor olduğu için, DNS bu adreslerin yerine tanınan bir harf dizisinin (“alan ismi”) kullanılmasını sağlar. Böylece "192.0.34.163" yazmak yerine "www.icann.org" yazabilirsiniz.

Domain Nedir?

A domain name locates an organization or other entity on the Internet.

ICANN nasıl çalışır?

ICANN’in yapısı içinde hükümetler ve uluslararası anlaşmalarla kurulan organizasyonlar, şirketler, organizasyonlar ve küresel İnternet’in inşa edilmesine ve korumasına katkıda bulunma becerisine sahip bireylerle birlikte ortaklık içinde çalışır.

ICANN nedir?

İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) uluslararası düzeyde organize olmuş, İnternet Protokolü (IP) adresi alanı tahsisi, protokol tanıtıcı ataması, genel (gTLD) ve ülke kodu (ccTLD) Üst Düzey Alan ismi sistemi yönetimi ve kök sunucu sistemi yönetimi işlevlerinden sorumlu kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. Bu servisler ilk olarak ABD hükümeti ile yapılan sözleşme gereği İnternet Tahsisli Sayılar Otoritesi (IANA) ve diğer kurumlar tarafından gerçekleştiriliyordu. Günümüzde IANA’nın işlevini ICANN gerçekleştirmektedir. Özel-kamuya açık bir ortaklık olarak ICANN İnternetin çalışma kararlılığının korunması, rekabetin desteklenmesi, küresel İnternet topluluklarının daha geniş bir katılımla temsilinin sağlanması ve tabandan gelen, uzlaşma temelli süreçlerle görevine uygun politikaların geliştirilmesi için çalışmaktadır.

ICANN’in rolü nedir?

ICANN, tüm İnternet kullanıcılarının geçerli adresler bulabilmelerini sağlamak üzere evrensel çözülebilirlikten emin olunması için DNS'in teknik unsurlarının yönetiminin koordinasyonundan sorumludur. Bunu İnternet’teki işlemlerde kullanılan eşsiz teknik tanıtıcıların dağıtımını ve Üst Düzey Alan İsimlerinin (.com, .info v.s.) kullanılma yetkilerinin dağıtılmasını gözlemleyerek yapar.

Mali işlemler, İnternet içeriğinin kontrolü, istenmeyen ticari e-postaları (spam) ve veri korumasıyla ilgili kurallar gibi İnternet kullanıcılarını ilgilendiren diğer sorunlar, ICANN’in teknik koordinasyon görevinin dışında kalmaktadır.

İşletmem için hangi domaini seçmeliyim?

İşletmelerin en fazla tercih ettiği domain uzantıları .com, com.tr ve .net uzantılı domain adresleridir. Com.tr uzantılı domain adreslerini marka tescili  ile 1 günde satın alabilirsiniz. Uluslararası ticaret yapıyorsanız diğer ülkelere ait domain uzantılarını da kullanabilirsiniz. Uluslararası ticaretle ilgili blog yazımızı okuyabilirsiniz. (link: http://blog.markum.com/bilgi-paylasimi/uluslararasi-ticarette-dikkat-edilmesi-gereken-5-madde.html#.USYqAqVhiSo )

Jenerik domain nedir?

Jenerik domain kısa karakterlerle oluşturulan birçok kişi için aynı anlama gelen domainlerdir. Örneğin; istanbul.com, russia.com, spor.com

Markum.net'e ait nameserverlar nedir?

dns1.markum.com 
dns2.markum.com 

Subdomain Nedir?

Subdomain domainin bir parçasıdır ve 2. Seviye domaindir. Örneğin Markum.net’in kurumsal blogu blog.markum.com (link: http://blog.markum.com/ ) bir subdomaindir.

WIPO nedir?

WIPO (World Intellectual Property Organization) Birleşmiş Milletlerin özelleşmiş 17 örgütünden birisidir. WIPO, “Dünyada fikri mülkiyet haklarının korunmasını ve yaratıcı etkinliği teşvik etmek amacıyla” 1967 yılında kurulmuştur.

Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için bu web sitesinde çerezleri kullanıyoruz. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Daha Fazla Bilgi